چرا کفپوش عایق برق !؟
ولتاژ خطرناک برای انسان
حداكثر ولتاژ بي خطر براي انسان در شرايط نرمال و عادي در فركانس 50 هرتز در برق متناوب بر اساس استاندارد انگليس حدود 50 ولت و بر اساس استاندارد آلمان 65 ولت مي باشد. و در رابطه با برق مستقيم يا دي سي بايد عرض كنم در هر دو استاندارد ياد شده (صدو بيست) 120 ولت را اعلام نموده اند و اين مسئله در حيوانات بصورت 25 ولت در برق متناوب و 60 ولت در برق مستقيم مي باشد.
آيا جريان برق AC از جريان برق DC خطرناك تر است ؟
مقاومت بدن انسان:
مقاومت الکتریکی بدن انسان ثابت نیست و بر اثر عوامل فردی و شرایط محیط کار ممکن است به نسبت 1 تا 100 برابر تغییر نماید، مهمترین عواملی که در تغییر این مقاومت مؤثر است عبارتند از:
الف- حالت روحی فرد: خستگی، گرسنگی، تشنگی، بی خوابی، عصبانیت، خنده، غم و بیماری از عواملی است که مقاومت بدن را می تواند به حد زیادی کم و تغییر نماید.
ب- سطح تماس و فشار تماس:
هر چه سطح و فشار تماس بیشتر باشد مقاومت بدن کمتر می گردد، البته عوامل دیگری غیر از آنچه ذکر شده وجود دارد که می تواند مقاومت بدن را کمتر کند، از جمله وقتی که بدن مرطوب و عرق کرده است مقاومت آن تا حد زیادی کم می شود که در این صورت خطر برق گرفتگی را چندین برابر افزایش می دهد.
بیشترین مقاومت بدن در قسمت پوست است، بطوریکه مقاومت پوست های خشک و سالم گاهی حتی تا چند صد هزار اُهم نیز می رسد، از آنجائیکه جریان برق برای عبور از بدن ناچار است از پوست داخل و خارج شود هر گونه اقدامی که در جهت بالا بردن مقاومت محل ورود و خروج جریان صورت گیرد خطر برق گرفتگی را کاهش می دهد.
دستکش و کفش برای کسی که تأسیسات برقی سرو کار دارد بسیار حائز اهمیت است بعلت اینکه دستکش و کفش باعث افزایش مقاومت در برابر عبور جریان می گردد.
جریان الکتریکی:
جریان الکتریکی که از بدن انسان می گذرد، بستگی به دو عامل دارد اول اینکه مقاومت بدن و دوم فشار الکتریکی یا همان ولتاژ که بدن را تحت تأثیرات قرار می دهد و عامل اصلی برای شوک و نهایتاً مرگ انسان می باشد، در صورتیکه بتوانیم بنحوی از ورود و خروج جریان از بدن انسان جلوگیری نمائیم خطر برق گرفتگی ایجاد نخواهد شد و این کار با استفاده از وسایل ایمنی مانند دستکش عایق، کفش، فرش لاستیکی عایق و غیره امکان پذیر خواهد بود.
اما برق گرفتگي چيست ؟
برق گرفتگي يكي از حوادث تقريباً شايعي است كه روز بروز همگام با صنعتي شدن زندگي انسان امروزي رو به تزايد بوده و صرف نظر از جنبه هاي خاص درماني و تبعات اجتماعي و رواني آن ، از نظر قانوني و قضايي نيز داراي اهميت فوق العاده اي مي باشد ، جنبه مهم قضيه از آنجا روشن مي شود كه ما هر روز شاهد حوادث شغلي ناگوار از اين دست ، در قشر كارگري جامعه خود هستيم كه ضمن مختل كردن روابط كارگر با كارفرما در موارد مرگ و مير با ايجاد نقص عضوي ، بعضاً در تشخيص و اثبات رابطه عليت و سببيت از نظر پزشكي قانوني نيز پيچيدگي خاص ايجاد مي نمايد ، لذا پرداختن به جوانب مختلف آن از جمله مسائل اپيدميولوژيك و علت ايجاد آن ، مفيد خواهد بود.
سالانه در آمريكا بيش از هزار مورد مرگ ناشي از صدمات الكتريكي اتفاق مي افتد و حدود 5% و يا بيشتر موارد بستري در مراكز سوختگي را شامل مي شود. در بچه ها لوازم خانگي و پريزهاي بدون حفاظ ، بيشترين صدمات الكتريكي را ايجاد مي كنند و در بالغين بخصوص كارگراني كه با لوازم الكتريكي و برق سروكار دارند ، حوادث شغلي شايعي محسوب مي گردد.
بطور كلي صدمه و مرگ در اثر جريان الكتريسيته نادر نبوده و در شرايط خانگي و صنعتي بكرات اتفاق مي افتد كه موجبات صدمه به پوست ، آسيب به ارگان ها و مرگ را فراهم مي آورد كه اين صدمات به اصطلاح برق گرفتگي يا Electrocution ناميده مي شوند.
الكتريسيته صدمه را به چهار مكانيسم يعني تماس مستقيم ، هدايت ، قوس الكتريكي حاصله و آتش سوزي ثانويه ايجاد مي نمايد و چهار عامل دخيل در برقگرفتگي از جمله نوع و شدت جريان ، كه ولتاژ بيش از 40 ولت كه خطرناك تلقي مي گردد و سطح تماس ، بدن با زمين و نوع جريان برق ( متناوب و مستقيم بودن ) و مدت زمان تماس از عوامل تعيين كننده شدت آسيب مي باشند و در حالت كلي حداقل شدت جريان و بدون عارضه قابل توجه 30 ميلي آمپر بوده و ولتاژ هاي كمتر از 1000 ولت ، به عنوان صدمات با ولتاژ پايين و بالاتر از آن بعنوان برق گرفتگي با تانسيون بالا كه معمولاً صدمات فيزيكي ثانويه آن كشنده مي باشند ، در نظر گرفته مي شوند.
به بیان ساده تر میتوان برق گرفتگی را به صورت زیر تعریف کرد:
قرار گرفتن دو نقطه از بدن در مسير جريان برق ، موجب عبور جريان از بدن مي شود و با توجه به شدت و مدت عبور جريان ، برق گرفتگي بوجود مي آيد و ممكن است عواقب مختلفي نظير مرگ ، ناشي از ايست قلبي - سوختگي داخلي و سوختگي خارجي بدنبال داشته باشد।بعد از برق گرفتگي ممكن است كليه ها از كار بيفتد يا دست ها بدليل سوختگي داخلي قطع شوند و يا بعلت پرتاب شدن ( بعلت لرزش ناشي برق گرفتگي ) استخوانها دچار شكستگي گردند.
چگونه برق گرفتگي اتفاق مي افتد :
تمامي سطح زمين ، ديوارها و كف اتاقها در تمامي طبقات ، به عنوان يك نقطه از سيستم برق محسوب مي شود و اگر نقطه اي از بدن موجود زنده از يك طرف به زمين يا ديوارها وصل باشد و از طرف ديگر به سيم برق ( فاز يا نول ) يا بدنه فلزي دستگاه برقي ( يخچال ، كولر ، چرخ گوشت ...) تماس داشته باشد جريان برق از بدن عبور مي كند.بنابراين براي جلوگيري از برق گرفتگي بايستي اولاً از تماس مستقيم با سيمهاي برق ( فاز يا نول ) ، يا تماس غيرمستقيم ( با بدنه فلزي دستگاههاي برقي كه ممكن است اتصال داخلي دشته باشند ) جلوگيري كنيم و ثانياً اينكه هر وقت با وسايل برقي تماس داشته باشيم ( درب يخچال ، بدنه ، كولر ، چرخ گوشت و و... ) سعي كنيم از تماس دست يا پا به ديوار يا كف اتاق يا بدنه فلزي كابينت ها خودداري كنيم.
کفپوش عایق برق باید در مکانهایی که پرسنل بصورت ایستاده مقابل تجهیزات مشغول به کار هستند مورد استفاده قرار گیرد.
افرادی که در معرض خطر هستند باید روی کفپوش عایق برق تهران سوئیچ قرار بگیرند تا از آنها در مقابل شوکهای الکتریکی که از طریق پا و اتصال به زمین ایجاد میشود محافظت شود.
به عبارت دیگربرقگرفتگی زمانی اتفاق می افتد که شخص به عنوان قسمتی از مدار الکتریکی ، جریانبرقرا از خود عبور دهد و هنگامیکه
کفپوش عایق برق تهران سوئیچ در زیر پای شخص ، این مدار الکتریکی را قطع مینماید عملاً جریانبرققادر به عبور از بدن نیست و به این ترتیب
از جان انسان در برابربرق گرفتگی ، سوختگی های شدید و حتی فوت ناشی ازبرقگرفتگی محافظت میشود.